Hur fungerar assistansbolag i praktiken?

31 maj

Personlig assistans har funnits i Sverige i snart 30 år och har kommit att bli en uppskattad institution. När man först ansöker om personlig assistans så går man via kommunen eller försäkringskassan, beroende på hur många timmar i veckan man behöver hjälp. Om du blir beviljad assistans och inte själv vill vara arbetsgivare åt dina personliga assistenter kan du ta kontakt med att assistansbolag. De är experter på att rekrytera och anställa personliga assistenter och tar hand om allt administrativt arbete. De betalar ut lön till sina anställda och står också för fortbildning.

Varför anlita ett assistansbolag?

Att anlita ett assistansbolag har många fördelar. De ger dig som funktionsnedsatt möjlighet att utforma hjälpen som du själv vill. Du får själv välja din personliga assistent och behöver inte ta hand om allt pappersarbete kring löner och annat. Assistansbolag har personliga assistenter med lång erfarenhet och som älskar sitt jobb. Skulle du vilja byta personlig assistent så ska du alltid kontakta assistansbolaget och tala om att du skulle vilja ha en ny assistent. Du behöver inte närmare ange någon anledning. Skulle det av någon anledning inte fungera med det assistansbolag som du först valt så kan du alltid kontakta ett nytt.

Assistansbolagets olika funktioner

Ett assistansbolag kan hjälpa till med många olika saker. De hjälper till med ansökan om personlig assistans och hjälper dig sedan att hitta en personlig assistent som passar just dig. En del assistansbolag erbjuder juridisk rådgivning till sina kunder. Dit kan du vända dig med alla dina frågor och funderingar. Ett assistansbolag lägger också upp en plan tillsammans med dig för hur din personliga assistans ska se ut. Du som funktionshindrad har alltid möjlighet att komma med önskemål och krav på hur din assistans ska vara uppbyggd. Det finns både stora och små assistansbolag du kan anlita.

Hur hitta det bästa assistansbolaget?

Ett bra assistansbolag ska alltid lyssna på och vara lyhörd för olika kunders behov. De bör ha en bred kunskap om hur lagstiftningen ser ut men även behärska ekonomi och sociala frågor. Att jobba som personlig assistent är inte som vilket jobb som helst. Den personlige assistenten blir en mycket viktig pusselbit i många människors liv. Att arbeta ensam i någon annans hem är också speciellt och kan vara utmanade i vissa delar. Många personer som jobbar för ett assistansbolag vittnar dock om vilken glädje de känner när de går till jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *