Dyk in i vinets värld med vinprovning i Linköping

27 dec

Vid en vinprovning i Linköping får du möjlighet att lära dig allt om vinets värld. Vin är ett spännande ämne, fyllt av tradition och intressant historia vilket engagerar ett oräkneligt antal samlare och entusiaster världen över. Under en vinprovning i Linköping går man gemensamt igenom fyra steg som innefattar att betrakta, dofta och smaka på vinet för att sedan sammanfatta och diskutera sina intryck. Här har du möjligheten att ställa frågor till de engagerade experterna och lära dig mer om olika druvsorter, vad som avgör en bra årgång och vad ekfatslagring egentligen innebär. Vissa vinprovningar väljer att utgå från teman så som mat och vin i kombination medan andra väljer att fokusera på ett specifikt vinland.

Druvans arom genom tider och tradition

Vinets långa tradition är anledning nog att gå på vinprovning i Linköping. Dess tusenåriga historia har intressanta kopplingar till romarriket som många menar anlade världens mest berömda vindistrikt såsom Bordeaux, Rhône och Bourgogne. Vid denna tid var det vanligt att tillsätta honung och andra kryddor i vinet. Utan dessa smaksättningar skulle vinet annars vara surt och oxiderat. Att lagra vissa viner var inget man gjorde innan 1800-talet och först då förstod man vikten av detta. Den tekniska utvecklingen fram till idag har ändrat mycket i framställningsprocessen av viner, även om vissa vinframställare fortfarande väljer att utgå helt från tradition. Tillskillnad från förr kan man idag påverka och styra mycket av vinets kvalitet och karaktär.

En annan sak du kan lära dig vid en vinprovning i Linköping handlar om vinframställningens långa process. Det första steget handlar om att skörda druvorna som sedan sorterar, krossas och avstälkas. Därefter pressas skörden för att sortera druvmusten från sitt skal. Här är det viktigt att behålla druvornas kärnor hela eftersom det annars kan bidra till en bitter arom. Beroende på vilken typ utav vin och vinframställare kan de följande stegen variera vilka inkluderar jäsning, fatlagring och klappning och där efter en blandning. Det är idag väldigt vanligt med blandningar för att skapa en perfekt välbalanserad smakdimension.

En fråga som ofta ställs under en vinprovning i Linköping handlar om att lagra viner. När man lagrar vin finns det flera olika parametrar att ta hänsyn till för ett lyckat resultat. Ofta är det de mer exklusiva sorterna av kraftigt röda viner som gör sig bäst för lagring vilket relaterar till mängden tanniner och syra, där vinet blir aningen rundare och mer balanserat med åren. De bästa förutsättningarna brukar beskrivas som svalt och mörkt när vinerna kan ligga på ett sådant sätt att de har kontant med korken. Många väljer därför att köpa speciella vinskåp och vinkylar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *