Vinprovning är en klassisk upplevelsepresent

13 feb

En vinprovning är något som allt fler önskar få ta del av. Det är en klassisk upplevelsepresent och bidrar ofta till trevliga minnen och ett nytt intresse. Under dessa kvällar kan du lära dig allt om mat och vin i kombination till olika druvsorter och framställningsprocesser. Vinets värld är full av intressant fakta och flera vinentusiaster världen om engagerar sig i detta spännande ämne. Tillsammans med passionerade vinexperter som guidar dig genom kvällen reder du ut begrepp som dekantering och ekfatslagring. Ofta sker en vinprovning stegvis där man sammanfattar de olika intrycken från att betrakta, dofta och smaka på vinet.

Glas för glas

Det finns mycket att tänka på under en vinprovning. Eftersom kvällen handlar om att beakta smaker och aromer kan det vara bra att undvika parfym och andra starka dofter eftersom detta kan störa den fantastiska smakupplevelsen. Andra faktorer som kan döva dina intryck innefattar både väldigt söt och kryddstark mat. Ofta utgår en vinprovning utifrån ett specifikt tema. Detta kan förslagsvis handla om mat och vin i härliga smakkombinationer. Man kan också endast utgå ifrån ett speciellt vinland där Italien, Frankrike och Spanien brukar tillhöra de mest populära.

Under en vinprovning brukar man börja med att smaka de lättare vinerna. Av samma anledning som man bör undvika starka dofter och mat, bör man vänta med de fylligare vinerna till senare eftersom dessa annars kan dominera smakupplevelsen. Det är vanligt med en vit duk som underlag, speciellt för det första steget som handlar om att betrakta vinerna. Här ska man bilda sig en uppfattning om vinets nyans och klarhet där man brukar säga att en tegelröd kant symboliserar ett moget rödvin medan de yngre ofta har en blåare nyans. Vita viner kan variera i färg från helt klara till bärnstensfärgade.

Något som många kännetecknar med en vinprovning är det klassiska momenten när glaset snurras. Detta gör man när det är dags för att dofta på innehållet eftersom det tillsätter syre och frigör dofterna. En päronformat glas som smalnar av upptill är optimalt eftersom vinets bouqet på så sätt bevaras längre och koncentreras i kupan. I detta steg ska man försöka fastslå vad som symboliserar vinets arom som kan förslagsvis vara blommig eller kryddig. En van vinprovare brukar kunna träna upp sitt doftsinne och kan i vissa fall känna skillnad mellan druvsorter och mognad bara genom vinets arom.

Nästa steg under en vinprovning innefattar att smaka på vinet. Här kan man försöka fastslå fyllighet och eftersmak. Därefter sammanfattar man sina intryck av vinets arom och balans. Under vinprovningen har även möjlighet att ställa frågor till vinexperten som tar dig genom kvällen. Ofta är detta början på ett livslångt intresse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *