Att måla om en fasad

13 mar

Att måla om en fasad

Att utföra en fasadmålning är ett mycket omfattande arbete. Det är inte bara att köpa färg och verktyg och sedan sätta igång att måla. Bor du i Malmö så kan fasaden ha tagit skada av vind och havssalt, därför måste man ofta utföra fasadmålningar oftare i Malmö än i norra Sverige. En fasadmålning är ett projekt som kan bli ganska kostsamt, särskilt om du har ett stort hus som ska målas om. Ofta är det lite dyrare i Malmö att måla om ett hus än att måla om huset i ett mindre samhälle, men många gånger kan du använda ROT-avdraget.

Förarbetet är A och O

Förarbetet tar mycket tid och måste göras från grunden och med noggrannhet innan man börjar med själva fasadmålningen. Ofta tar själva förarbetet lika lång tid som fasadmålningen, ibland tar det till och med längre tid. Först måste man noga tvätta fasaden, annars kommer inte färgen att fastna ordentligt, och ta bort allt mögel. Möglet kommer annars att förstöra fasaden, även om den är nymålad. Fasaden ska alltid göras rent med ett speciellt tvättmedel som tar bort fett, sot och pollen. När fasaden är ren så måste man låta den torka minst en månad. Sedan ska fasaden skrapas, skadat trä bytas ut och behandlas med olja.

Hur målar man en fasad i Malmö?

Det första steget i fasadmålningen är att grundmåla. Man grundmålar för att få täckfärgen att fästa bättre. Grundfärgen ger också ett skydd mot till exempel fuktskador. Det finns olika typer av täckfärg att välja från när man utför fasadmålning i Malmö. Du kan dels köpa en oljefärg eller en akrylfärg. När man ska måla ska man lägga på ordentligt med färg och inte snåla. Man ska alltid måla minst två gånger, gärna tre gånger. Målar man tre lagar och har gjort ett ordentligt grundarbete så håller sig en fasadmålning i 15 år. Målar man för tunt är det risk att färgen spricker och att fukt börjar attackera fasaden.

Vilka redskap behövs för en fasadmålning?

Om du anlitar ett professionell målare för fasadmålningen så behöver du oftast inte köpa några verktyg alls. Ska du däremot måla om fasaden själv så behöver du en hel del utrustning. För att du ska kunna klättra och komma åt överallt behöver du en stege eller en byggställning, beroende på hur stort huset är. Byggnadsställningar brukar man kunna hyra. Sedan behöver du tvättpensel, färgskrapa, vanliga penslar, vinkelpensel och fasadroller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *