Test för olika könssjukdomar

13 apr

Test för olika könssjukdomar

Har du haft oskyddad sex bör du alltid testa dig för olika könssjukdomar. Testen går till på lite olika sätt beroende på vilken könssjukdom du vill testa dig för. I många fall räcker det att lämna ett urin- eller blodprov. Om sjukdomen ingår i smittskyddslagen så är testet helt gratis. Man ska alltid testa sig när man har haft oskyddad sex eftersom de flesta könssjukdomar inte ger några speciella symptom, så är fallet med till exempel klamydia. Det innebär att du kan vara smittad men inte känna någonting och du riskerar att föra smittan vidare. 

Test för klamydia 

Man kan testa sig för klamydia på olika sätt. Många svenska landsting erbjuder test via nätet. Det innebär att du kan beställa ett gratis test och sedan få svar via nätet. Ibland får man symtom när man har klamydia men det är långt ifrån alltid fallet. Kvinnor kan till exempel få flytningar eller sveda när de kissar. Man kan tidigast utföra ett test en vecka efter att man har haft oskyddad sex. Man kan också testa sig flera månader eller år efter att man har haft oskyddad sex, det är aldrig för sent. Om du inte har haft oskyddad sex behöver du dock inte testa dig eftersom risken att du ska vara smittad är minimal. 

Nyttiga test 

Om du inleder ett nytt förhållande och ni vill sluta att använda kondom, då ska du alltid gå och testa dig först. Du kan ha en könssjukdom fast att du känner dig precis som vanligt. Du kan också bli kontaktad av en mottagning som uppmanar dig att köpa ett test eftersom någon som du har haft sex med har en könssjukdom. Du måste inte ha blivit smittad men risken finns och enligt lag är du skyldig att smitta dig för att inte sprida könssjukdomen vidare. 

Var kan man utföra test? 

Det finns flesta olika möjligheter att testa sig för klamydia och andra könssjukdomar. Man kan dela göra test på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Inom vissa landsting finns det också speciella mottagningar för homosexuella. Tjejer kan alltid gå till barnmorska för att göra ett test. Om du är osäker på var du ska gå för att utföra ett test så kan du alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen där du bor för att få mer information. Det är enkelt och snabbt att testa sig för klamydia och testet gör inte ont. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *