Hälsofördelar med att bada bastu

25 aug

Att bada bastu kan vara riktigt avslappnade. Du går in, slappnar av och blir varm. När du sedan går ut därifrån känner du dig fräsch och ”ren”. Men varför känns det så bra? Det har gjorts en del forskning på området, som visar på att det inte bara är en känsla. Att bada bastu är faktiskt bra för oss.

Så vilka hälsofördelar finns det egentligen vid användning av en infraröd bastu?

Det kan hjälpa blodtrycket

Vårt blodtryck har stor påverkan på oss. Är det för högt kan det leda till en ökad risk för en rad olika sjukdomar. När man testade 100 personer som fick spendera en halvtimme i en bastu, och studerade deras hjärtan efter att de kom ut, märktes effekter. Framförallt kunde man konstatera att blodtrycket sänktes.

Artärerna blir mer responsiva

Något annat forskare har kunnat konstatera är att artärerna svarar bättre på tryckförändringar. Deras förmåga att göra just detta är en stor faktor i hjärtats hälsa och hur effektivt blodet kan transporteras genom kroppen – inklusive hjärnan. Dessutom fann man att det var vanligt att pulsen ökade, ungefär som att man motionerar låg- till medelintensivt. Kanske är det något du själv har märkt i bastun.

Korrelerar med längre livslängd

En studie som gjordes på 2 300 finska män visade på en koppling mellan frekvent bastubad och ett längre liv. Studien som gjordes över 20 år, visade på att 49 % av försökspersonerna som bastade en gång i veckan gick bort under studiens gång, medan bara 38 % av de som bastade två gånger i veckan avled. Av de som bastade nästan varje dag var det enbart 31 % som gick bort under studiens gång.

Forskarna bakom studien tror att delvis kan vara sociala skäl som ligger bakom. Bastubad är ofta en social aktivitet. Just att skapa relationer med andra människor är något som tidigare visats ha goda effekter för hälsan.

Kan vara bra för hjärnan

Att blodet kan transporteras mer effektivt genom kroppen hjälper inte bara kroppen – utan även hjärnan. Forskare visat att det kan förbättra sömnen och förmågan att slappna av, förbättra humöret och reducera symptomen av ångest och depression. Dessutom har det visat sig finnas en koppling mellan frekvent bastubad och lägre risk för att utveckla demens och Alzheimers. Man bör dock vara försiktig med att säga att det är just bastubadet som helt och hållet är att tacka för detta – men korrelationen finns där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *