Vad innebär det att låna utan UC?

18 sep

Att låna pengar är en vanlig del av många svenskars ekonomiska vardag. Det finns dock flera olika sätt att gå tillväga när man vill ta ett lån. En variant som har blivit alltmer populär är de som inte kräver en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). Så vad innebär det då att låna utan UC? Fortsätt att läsa så får du svaret!

Vad är UC?

Upplysningscentralen, eller UC, är ett svenskt kreditupplysningsföretag som de flesta traditionella banker och många andra långivare använder sig av för att göra kreditupplysningar. När du ansöker om ett lån hos dessa aktörer kommer de att begära en kreditupplysning från UC. De samlar i sin tur information om dina tidigare lån, inkomster, anställningar och andra faktorer som kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet.

Vad innebär det att låna utan UC?

När du väljer att låna utan UC innebär detta att långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen för att göra en kreditkontroll. Istället används ofta andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe. Dessa företag samlar också in kreditinformation, men detaljerna i deras rapporter kan variera.

Vad som är värt att belysa här är:

  • Varför man skulle vilja välja detta förfarande. Det kan finnas många olika skäl till att vilja låna utan UC. Ett vanligt skäl är att flera kreditupplysningar via UC på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt. Andra låntagare kan välja att göra på detta sätt för att de redan har många förfrågningar registrerade hos UC – de kan då vilja undvika att alltför många förfrågningar görs via Upplysningscentralen.
  • Vilka aktörer som erbjuder denna typ av lån. Det är vanligtvis mindre traditionella långivare, som snabblåneföretag och andra aktörer i finansbranschen, som erbjuder denna typ av lån. Dessa företag marknadsför ofta sina lån som snabba och enkla att beviljas. Det är dock viktigt att du som låntagare är medveten om att räntan ofta är högre samt att det ibland kan finnas andra kostnader involverade.

Om du sedan väljer detta alternativ bör du alltid jämföra flera långivare och se till att du är införstådd med de fullständiga villkoren för lånet.