Så skiljer sig en damcykel från andra cyklar

26 feb

Så skiljer sig en damcykel från andra cyklar

En damcykel har inte bara en ram med mindre mått än en herr- eller unisexcykel samt en bredare sadel. Damcyklar är även anpassade för kvinnor på ytterligare sätt, och här går vi igenom några av dessa.

Styre

Kvinnor har generellt sett en smalare axelbredd än män. Det är därför vanligt att man som kvinna får problem med att använda en herrcykel, då man tvingas böja sig framåt över styret. Denna sittställning leder ofta till att händerna domnar av på grund av den ökade belastningen. På en damcykel är styret därför anpassat för kvinnors typiska axelbredd.

Handbroms

Reglaget för handbromsen sitter på en damcykel ofta närmare den plats på styret där man greppar med händerna. Detta för att du som kvinna ska kunna använda dess mekanism på rätt sätt och slippa anstränga dig extra för att nå handbromsen.

Hjulstorlek

När det kommer till hjulstorleken, är det inte direkt så att en viss storlek passar bättre för kvinnor än en annan. Det handlar snarare om att hitta rätt storlek till din damcykel på individnivå.

Förr i tiden fanns det i princip bara en tillgänglig hjulstorlek på cyklar för vuxna: 26 tum. Än idag är detta den allra vanligaste storleken, men nu är utbudet av hjulstorlekar trots allt större. Du kan välja såväl hjul på 29 tum som den gyllene medelvägen, 27,5 tum.

Cyklar med 26 tum-hjul ger vanligtvis en god acceleration och har en lägre vikt. Den mindre kontaktytan med marken gör dock att de inte absorberar stötar lika väl samt att de inte ger ett lika bra grepp som större hjul.

29 tums-modellerna ger inte samma låga vikt och goda acceleration, men ger ofta en bättre väghållning. 27,5 tums-hjulen är en kompromiss som hamnar någonstans mellan de mindre och de större hjulen.

Så vilken hjulstorlek ska du ha på din damcykel? Ett gott råd är att välja den hjulstorlek vars egenskaper bäst motsvarar dina preferenser och ditt sätt att cykla. Utmaningen ligger snarare i att hitta en damcykel med en ram som är kompatibel med din önskade hjulstorlek. Ju större hjul du väljer, desto mindre är ofta utbudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *