Fixa en dansk fest – i Stockholm

27 mar

Ofta har vi fester med inspiration från olika kulturer. Kanske har vi för sällan, på senare år, influerats av våra grannar i söder. Smörrebröd, danskt öl och klassiskt danska lekar är alla ingredienser i en härlig fest.

Smörrebröd

Inte alla är bekanta med vad smörrebröd är för något. Kort sagt kan det beskrivas som en ganska liten skiva med danskt rågbröd med pålägg på. Påläggen kan till exempel vara räkor, hummer eller kokt ägg, och på något sätt minner den om en klassisk smörgåstårta – bara i ett betydligt mindre format. Påläggen kan varieras i oändlighet, och det finns egentligen inga rätt eller fel. Däremot finns det mer eller mindre klassiska varianter. Vanligt är just räkor, eller gravad lax till exempel. Mer moderna varianter är smörrebröd med nutella eller marmelad.

Dansk öl till smörrebröd

Danmark är känt som något av ett ölland, med ett stort utbud av såväl lokala som nationella bryggerier. De lokala bryggeriernas öl är tyvärr något man märker ganska lite av i Stockholm. Med hjälp av Systembolaget kan det gå att beställa hem vissa sorter, om de inte finns hos ditt lokala Systembolag.

De danska öl som man ofta stöter på i Sverige är välkända och omtyckta, men kanske inte något som direkt utmanar smaklökarna. Ofta är det ljus lager som gäller. I övrigt bör inte den danska snapsen förglömmas. Passar bra ihop med smörrebröd.

Hitta en festlokal

I Stockholm finns det gott om festlokaler att välja mellan, om ni inte vill ha festen hemma hos någon. Ska du hyra en bar eller krog behöver du ha i åtanke att det kan kosta ganska mycket. Med det sagt, finns det definitivt billiga alternativ i Stockholm, för den som letar. Bor någon av er i en bostadsrätt, är det inte ovanligt att föreningen har en lokal som ni kan vara i.

Pynt och dekoration

Danska flaggor, papptallrikar, servetter och kostymer köps kanske enklast på nätet, även om det säkerligen går att hitta en butik i Stockholm som säljer det. På nätet har du helt enkelt ett större utbud, och kan få tag på rödvita vikingahjälmar, ölhjälmar med den danska flaggan, flaggor och annat som hör till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *