Jämför mobilt bredband till surfplatta

22 nov

Till en surfplatta behövs enbart mobilt bredband utan möjlighet till att kunna ringa eller skicka sms. Kommunikation kan ändå ske via tjänster som Skype, Zoom och chattjänster. Jämför mobilt bredband primärt utifrån följande faktorer:

Vilket mobilnät används?

De största operatörerna har egna mobilnät som de använder. Bland dessa finns:

  • Telia
  • Tele2
  • Telenor
  • Tre

Övriga operatörer hyr in sig hos någon av de ovan nämnda. Ett exempel är att Halebop använder Telias nät och Hallon använder Tre´s nät.

Framförallt är det stor skillnad i täckning i Norrland och inte minst utanför de lite större städerna. Första steget bör alltså vara att man jämför mobilt bredband på datasim.se utifrån täckning.

Hur mycket surf behövs?

Kommer surfplattan främst användas i hemmet, på tåget och på köpcentrum? På dessa platser finns i regel tillgång till gratis WiFi vilket innebär att någon stor surfmängd inte måste ingå i abonnemanget. Ska den istället användas på längre bilresor, och användaren vill se på film, behövs betydligt mer surfmängd.

Det finns abonnemang med enbart 1 – 2 GB samt upp till fri surf. Det kan självklart vara skönt med fri surf men det innebär även en högre kostnad.

Sparas surfen?

Den som jämför mobilt bredband utifrån surfmängd bör även kontrollera om surfmängden får sparas till kommande månader eller inte. Att kunna spara har en stor fördel då många surfar betydligt mer enstaka veckor/månader per år. Detta exempelvis över jullov och sommarlov. Därmed kan surfmängden sparas ihop under året till dessa perioder.

Priset

Efter att ha kontrollerat täckning och behov av surfmängd är sista steget att jämföra priser. Det kan göras direkt via operatörernas hemsidor eller via så kallade jämförelsesidor. Det är däremot viktigt att inte helt förlita sig på den information som jämförelsesidorna publicerar då operatörerna kan ha uppdaterat sina villkor utan att dessa sidor hunnit uppdaterat sin text.

Jämför mobilt bredband – Checklista

  • Har operatören god täckning där du ska ha surfplattan?
  • Ska surfpott eller fri surf väljas?
  • Behövs extra-SIM till flera surfplattor?
  • Har abonnemanget bindningstid eller inte?
  • Är kontantkort ett alternativ – vid tillfälliga behov av surf?

Behöver en ny surfplatta köpas in kan ett alternativ även vara att teckna abonnemanget med bindningstid och på detta sätt få rabatt på den nya surfplattan. Många operatörer säljer även begagnade surfplattor med garanti vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt.