Vad är viktigt när man byter jobb?

27 dec

Vad är viktigt när man byter jobb?

Framför allt i Stockholm råder det stor brist på duktiga hantverkare inom vissa områden. Den som är riktigt bra på att lägga golv eller sätta plattor går sällan utan jobb. Möjligheterna att byta arbetsgivare är givetvis många och frågan är vad som är viktigt för att man ska byta jobb på dagens arbetsmarknad?

Jobba med stora nyproduktioner

Bara för att du arbetar som golvläggare i Stockholm betyder inte det att du alltid kommer ha samma arbetsuppgifter. Hos en arbetsgivare kan det vara fokus på stora upphandlingar och nybyggnationer. Där kan du och en kollega få i uppdrag att lägga golv i 48 lägenheter i ett nyproduktionsprojekt.

Hjälpa privatpersoner med renovering

På en liten firma kan du istället hamna i renoveringsprojekt hemma hos olika privatpersoner. Det finns snickare och golvläggare som är specialiserade på de mindre renoveringsjobben. Det kan vara att slipa ett golv i en lägenhet i gamla stan eller att lägga golv i en villa i Täby.

Långa resor

Något de flesta vill undvika när de byter jobb är att få långa restider. Om du bor på ena sidan av Stockholm och jobbar på andra sidan får du lägga till två till tre timmar varje dag i bara resor och bilköer.

Flexibla arbetstider

Som golvläggare är det svårt att få flexibla arbetstider eftersom du ofta är en del i en kedja av hantverkare som samarbetar på ett projekt. Du kanske inte kan gå hem efter lunch på torsdagar eftersom det står en elektriker och väntar på att du ska bli klar. Lever du ett liv som kräver flextid kan det vara en idé att söka sig till en mindre firma där man bokar sitt schema själv och gör många små jobb som är lättare att pussla med.

Hur viktig är lönen?

Lönen är givetvis en viktig faktor för alla som jobbar. Ska man byta jobb vill man inte göra det till ett jobb med sämre lön än tidigare. Med tanke på kompetensbristen i Stockholm har de flesta duktiga hantverkare bra löner idag. De största faktorerna för att byta jobb kommer alltså vara mjuka värden. Möjlighet att påverka sin vardag, roliga jobb, korta restider och flexibla tider med möjlighet att träna på arbetstid är sånt som många anser är viktigt. Ska du byta jobb gäller det att först bestämma sig för vad som gör den stora skillnaden för just dig och sen leta efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *