SMS-lån utan UC

14 dec

Kan man få ett SMS-lån utan UC? Ja, det kan man. Däremot måste långivaren enligt lag alltid göra en kreditupplysning på dig. Saken är den att kreditupplysningen i sådana fall görs via ett annat bolag än UC, som till exempel Bisnode eller Creditsafe. Det kan ha flera fördelar för dig som ansöker om ett SMS-lån. Vi ska ta och gå igenom begreppen!

UC – vad är det?

UC står för Upplysningscentralen. Det är Sveriges största kreditupplysningsbolag, som grundades av bankerna 1977. Syftet var att bistå företag, banker och långivare med finansiell information. Kreditupplysningar är en av de tjänster som UC erbjuder.

Eftersom detta bolag var först har UC nästan blivit synonymt med kreditupplysningar, trots att det finns andra aktörer. På senare tid har det dykt upp nya bolag som gör kreditupplysningar på den svenska marknaden.

Varje gång du ansöker om ett SMS-lån eller någon annan typ av lån är långivaren enligt svensk lag skyldig att göra en kreditupplysning på dig. Men det finns inget som säger att det måste ske via UC, utan man kan använda vilket kreditupplysningsföretag som helst.

Att göra en kreditupplysning

Det handlar inte bara om att följa lagen. Långivaren vill också göra en kreditupplysning på dig som ska ta ett SMS-lån. Genom att göra en kreditupplysning får de reda på hur din ekonomi ser ut. Det är väl ändå ganska naturligt att de vill veta vem de lånar ut pengarna till? Syftet är givetvis att försäkra sig om att du som låntagare har möjlighet att betala tillbaks lånet. Nu är kraven för SMS-lån ganska slappa jämfört med andra typer av lån, men det finns ändå vissa villkor som långivaren tittar på.

En kreditupplysning är inte så otäck som det låter. Långivaren kan se hur stor din inkomst var de senaste åren och om du har några skulder, inklusive krediter. Man ser också om du har krediter som du inte utnyttjat. Det är inte bara hur många och hur stora lån du har som man tittar på. Vilken typ av lån det handlar om är också intressant. Ett bolån till exempel ses knappast som ett hinder för att ta ett SMS-lån.

På kreditupplysningen framgår om du har betalningsanmärkningar. Man ser också vilka kreditupplysningar som gjorts det senaste året. Det innebär att om du har sökt ett lån där kreditupplysning gjorts via UC kommer utgivaren av SMS-lånet att se det.

SMS-lån utan UC går bra

Om du vill undvika UC när du ansöker om SMS-lån går det utmärkt. Hos många SMS-lån är det i vilket fall som helst inte UC som används. Vanliga kreditupplysningsbolag är Bisnode och Creditsafe. Varje långivare anger vilket kreditupplysningsbolag de använder. Kontrollera noga innan du ansöker!

Varför vill man undvika UC?

Varför vill man då undvika Sveriges största och första kreditupplysningsbolag? Om man har ansökt om många lån på kort tid syns det i din UC. Det är något som kan väcka misstankar hos långivaren när du ansöker om ett SMS-lån. Därför kan det vara bra att använda ett annat kreditupplysningsbolag. En annan anledning är om du vill hålla din UC ”ren” inför en större låneansökan, till exempel för ett bostadslån. Är du ändå i behov av snabba pengar kan SMS lån vara ett alternativ och vänd dig då till de som erbjuder de bästa sms lånet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *