Mobilt bredband

25 mar

Mobilt bredband

Ett mobilt bredband är perfekt om du till exempel vill ha bredband i sommarstugan eller om du arbetar på resande fot. Ett mobilt bredband är helt flyttbart och kan tas med var du än åker.

Ett mobilt bredband fungerar likadant som din mobil, det får internet via 3G, 4G eller sedan 2020 även mobilt bredband över 5G. Precis som en mobiltelefon så behöver alltså ett mobilt bredband ha täckning för att fungera. Om du vet ungefär var du kommer att använda ditt mobila bredband mest så kan du leta upp en kart över täckningen för det specifika området. Du hittar täckningskaror hos de olika leverantörerna av mobila bredband. Operatörerna delar ofta täckningsområden med varandra eftersom de delar 3G eller 4G nät. Ibland delar de delvis nät, ibland delar de samtliga nät. Ett exempel är Hallon och Tre som är en del av samma koncern och har exakt samma täckningsområden.

Olika typ av abonnemang

När du är säker på att de områden du ska använda ett mobilt bredband i har täckning så är nästa steg att kika på vilka olika typer av abonnemang som finns tillgängligt. Kolla vad som ingår i de olika abonnemangen du överväger. En sak som kan ingå är en router. En router behövs oftast för att du ska kunna använda ditt mobila bredband, men om du köper ett mobilt bredband som fungerar via ett sim-kort så behövs det inte. Så det du kan titta å är alltså om det ingår ett mobilt bredband och en router eller ett mobilt bredband och ett sim-kort. En router bör passa dina behov. Om du ska ta med dig ditt bredband så vill du kanske ha en router som är smidig att transportera. Du kanske även behöver en kraftfull router som du kan ha utomhus där täckningen inte är så bra? Om du framförallt ska använda ditt mobila bredband i städer eller orter där täckning är bra så kommer förmodligen inte en kraftfull router vara av så stor betydelse och du kan välja ett mer prisvärt alternativ. Om du väljer ett mobilt bredband med ett sim-kort så funkar det likadant som ett mobilabonnemang eller ett kontantkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *